Djembé spannen

Hoe span ik het djembé-vel?

Over het algemeen wordt het vel van een djembé flink strak gespannen. Dan speelt de trommel lekker direct, geeft-ie hoge slaptonen en duidelijke open tonen. Hoe strak je het vel precies wilt hebben is afhankelijk van je eigen smaak en van de optimale klank van de djembé zelf.

Het vel wordt in de loop van de tijd minder strak, dat hangt van een aantal factoren af: kwaliteit van het vel, kwaliteit van het touw, al of niet wisselende temperatuur en luchtvochtigheid, hoe vaak je speelt.

 

Om de spanning van het vel te vergroten trek je de verticale touwen over elkaar. Je gaat onder beide ‘poten’ van de /\ door, over de 2e terug, en terug onder de 1e door. Om te voorkomen dat het verkregen ‘knoopje’ terugschiet, trek je het touw alvast onder de volgende /\ door.

Trek het touw aan zodat de beide 'poten' over elkaar schieten. Herhaal dit zo vaak als nodig is om de juiste spanning te verkrijgen. Het is niet nodig om een hele ronde om de trommel te maken, dan zou de spanning zelfs zo hoog kunnen worden dat het vel knapt!

Probeer het rijgtouw goed naar beneden te trekken, zodat een mooie rechte lijn ontstaat die door de verticale touwen heen loopt rondom de trommel. Zo blijft er ruimte voor een 2e en eventueel een 3e ronde.

Bij het voltooien van een ronde werkt het het beste om het touw de ronde te laten voltooien en pas daarna naar boven te gaan voor een volgende ronde. Let er op dat de knopen hier verspringen ten opzichte van de ronde eronder, zie onderstaand plaatje.

Wij laten polyester touw maken naar onze eigen specificaties. Dit materiaal heeft weinig rek en heeft een grote trekkracht. In Afrika gebruikt men vaak nylon touw omdat dit beschikbaar is op de markt, dit rekt echter enorm: soms moet je wel 10 of meer lusjes achter elkaar leggen voordat je merkt dat het vel strakker wordt. Dyneema touw is erg duur maar rekt totaal niet, een of twee lusjes leggen is hiermee al genoeg om de spanning van het vel te verhogen.

Als de trommel tot boven aan toe met rondjes horizontaal touw ‘vol’ gespannen is, kun je geen nieuwe lusjes meer leggen. Haal dan alle horizontale spantouwen los, en trek de verticale spantouwen strak (liefst met behulp van een hefboom), en begin dan opnieuw het horizontale rijgwerk.

Na langere tijd (afhankelijk van hoeveel je speelt) wordt het vel leerachtig en dof en is dan aan vervanging toe.