Over Stiggelbout

Wij helpen u om uit het overweldigende aanbod van instrumenten en de bijbehorende merken de goede keuze te maken. Daarom hebben wij voor u een selectie uit de mooiste percussie-instrumenten gemaakt: djembés, cajons, trommels uit de hele wereld, shakers, bellen, gongs, geluidsobjecten enzovoort. Dit kunnen instrumenten zijn van bekende merken, maar ook artikelen van natuurlijke materialen die uit de oorspronkelijke landen zijn geïmporteerd. In ruim 30 jaar hebben wij een netwerk van leveranciers opgebouwd over de hele wereld.

Bovendien maken en repareren we zelf instrumenten in onze werkplaats. We ontwerpen standaards voor gongs, djembés en aanpassingen voor gehandicapten.

U kunt ons bezoeken in onze winkel in Groningen.

 

Het ontstaan van Stiggelbout Slagwerk

 

De start 


In 1983 is Jaap Stiggelbout zijn bedrijf begonnen vanuit een fascinatie voor hout, klanken en ritmes. In het begin maakte hij kleine percussie-instrumenten, daarna xylofoons en logdrums. Later volgden bastrommels, buisklokkenspellen en framedrums. Veel van zijn eerste instrumenten zijn tot op de dag van vandaag in gebruik.

Om een completer aanbod te krijgen begon hij instrumenten van andere leveranciers in te kopen.

 

Fascinatie voor de djembé  


Rond 1985 kreeg Jaap voor het eerst een djembé in handen. De groep Africa Djolé uit Guinee kwam naar Nederland en de eerste djembés verspreidden zich over Nederland. Jaap probeerde zo´n fantastische trommel na te bouwen door een boomstam uit te hollen. Eerst helemaal met handgereedschap, later met behulp van een draaibank. Door veel te experimenteren leerde hij wat de effecten zijn van verschillende vormen zoals een smalle pijp, een lange of korte pijp, van kleine of juist grote speelvlakken, en de klankeigenschappen van verschillende houtsoorten.

 

Het bedrijf krijgt vorm    


In1988 vestigt het bedrijf zich met een winkel in de Folkingestraat in het centrum van Groningen. Van daaruit ontstaan er kontakten met Afrikanen uit Mali, Ghana en Senegal. Er wordt veel muziek gemaakt in Groningen en de winkel Stiggelbout Slagwerk ontwikkelt zich tot een ontmoetingspunt.

Vanuit de formule "Percussie-instrumenten uit de hele wereld" ontwikkelt de winkel zich tot een trefpunt voor muzikanten uit allerlei hoeken van de wereld zoals Curaçao, Iran, Kongo, Sri Lanka, Afghanistan, Latijns Amerika.

Het netwerk van leveranciers, bouwers, groothandels en reparateurs breidt zich steeds verder uit. Zo ontstaat er een steeds breder assortiment van percussie-instrumenten. Enthousiaste medewerkers dienen zich aan, deze vormen sinds lange tijd de kern van een trouwe samenwerking.

 

Reizen, eigen import en groothandel    

             

In 1989 gaat Jaap voor het eerst naar Ivoorkust en Ghana. Er zullen vele reizen volgen naar deze landen en naar Guinee, de oorsprong van de djembé. De groothandel wordt een steeds belangrijker element van de zaak. Winkels en enthousiaste wederverkopers worden voorzien van djembés en andere instrumenten.

 

Zelf maken, laten produceren in land van herkomst, kwaliteitscontrole

De combinatie van winkel met werkplaats wordt een wezenlijk onderdeel van de formule. Als een klant een verzoek heeft voor een instrument of een accessoire dat er nog niet is, proberen wij het te maken. Zo zijn er vele soorten standaards voor djembés, sjamaandrums en gongs ontwikkeld.      

Met de kennis die Jaap heeft opgedaan met het bouwen en repareren van instrumenten is hij instrumenten gaan ontwerpen. Deze ontwerpen worden vervolgens gemaakt bij trouwe relaties in Afrika en Azië.

De materialen voor het bouwen van trommels worden volgens eigen ontwerp gefabriceerd voor Stiggelbout Slagwerk. Denk hierbij aan specifieke touwsoorten en houten ketels voor djembés en sjamaandrums. Deze materialen worden in eigen werkplaats getest.

 

Doorgroei  


De komst van internet verandert de manier van communicatie. Eerst werd Stiggelbout Slagwerk gevonden in het voorbijgaan in de binnenstad, dankzij de vroege start met een webshop werd de winkel steeds beter gevonden via internet.

In 2010 is het bedrijf verhuisd naar de rand van de stad Groningen met volop parkeerruimte. Hier kunnen onze klanten de instrumenten in de winkel zien, horen, voelen en proberen. In dit nieuwe pand combineren wij winkel, werkplaats, webshop en voorraad.