Cajons

De cajón is bijzonder geschikt als begeleidingsinstrument omdat het een onbepaalde toonhoogte voortbrengt. De kist is op verschillende manieren te bespelen, waardoor de elementen van een drumstel (bass, snare en hi-hat) gecombineerd kunnen worden. Een cajónspeler zit op zijn instrument en bespeelt dit met beide handen, en soms zelfs met de hakken.

Binnen in de rechthoekige holle kast zijn tegen de voorkant snaren gespannen die tegen het voorblad trillen. Er zijn de laatste jaren meerdere systemen ontwikkeld waarmee je een goed "snare"-geluid maakt.

Hier zie je een erg leuke video waarin de cajon in heel verschillende stijlen wordt bespeeld:

43 Producten
Loading...
Producten loading...
Toon volgende 24 producten...

Een cajón (spreek uit als "kagón") is een trommelkist met een slagvlak van gelamineerd hout en komt oorspronkelijk uit Peru, waar dit instrument veel wordt gebruikt als begeleidingsinstrument voor dansen als de tondero, de zamacueca en de Peruaanse wals.

De cajón is ooit uit armoede ontstaan. Tijdens de lange overtocht van Afrika naar Zuid-Amerika waren geen muziekinstrumenten aan boord, maar wel kisten. Het was de slaven verboden om trommels in bezit te hebben, dus werden de kisten gebruikt als trommel, en hieruit ontstond uiteindelijk de cajón.

In de jaren 70 werd de cajón als ritme-instrument in Spanje geïntroduceerd door Manuel Soler, destijds percussionist bij flamencogitarist Paco de Lucía. De Peruaanse cajón heeft geen snaren in tegenstelling tot de moderne versie, die altijd een of ander snarensysteem heeft.

De cajón is bijzonder geschikt is als begeleidingsinstrument omdat het een onbepaalde toonhoogte voortbrengt. De kist is op verschillende manieren te bespelen, waardoor de elementen van een drumstel (bass, snare en hi-hat) gecombineerd kunnen worden. Een cajónspeler zit op zijn instrument en bespeelt dit met beide handen, en soms zelfs met de hakken.

Binnen in de rechthoekige holle kast zijn tegen de voorkant snaren gespannen die tegen het voorblad trillen. Er zijn de laatste jaren verschillende systemen ontwikkeld waarmee het geluid geproduceerd kan worden dat het "snare"-geluid van een traditionele snaredrum voortbrengt. Het ronde klankgat achterin de cajón zorgt voor de versterking van de bastoon.  

Bekende bespelers van het instrument zijn: El Pirana, Cepillio. Nederlandse cajónspelers zijn: Antal Steixner, Peter Deiman, Udo Demandt.

Cajons

Cajon in Peru                                                                     Paco Pena                                                                                                                        Peter Deiman